Bach Virágterápia

„Bár a természetes gyógymódtól való eltévelyedésünkért a manapság gyakori betegségek nagy számával kell vezekelnünk, a természet türelmesen vár, s nekünk csak vissza kell térnünk hozzá, hogy enyhülést találjunk szenvedéseinkre.”

„Gondoljunk szívünkben örömmel és hálával minden dolgok Teremtőjére, aki irántunk való végtelen szeretetében megteremtette a mezők növényeit, hogy gyógyulást hozzanak nekünk.”

(Dr. Edward Bach)

A Bach-virágterápia módszert dr. Edward Bach az 1930-as években dolgozta ki. Észrevette, hogy bizonyos növények rezgése megfelel adott lelki problémáknak. Ezeknek a gyógyító erejű növényeknek az energiáját megfelelő módszerrel kinyerve a lélekre ható, tehát nem hatóanyag elvű gyógyszer nyerhető. 

Azoknak, akik még nem ismerős a Bach-virágterápia leginkább a homeopátiához tudnám hasonlítani:

Hasonlóságok:

 • A Bach-virágterápia története szempontjából fontos, hogy maga Edward Bach is először a homeopátia felé fordult, majd később saját rendszerét a homeopátia alapjaiból kiindulva fejlesztette ki.
 • Mindkét módszer természetes anyagokat alkalmaz. (Bár a Bach-terápia csak növényeket használ fel, szemben a homeopátiával, amely ásványokat, állati eredetű anyagokat, és egyéb dolgokat is felhasznál a szerek elkészítésére.)
 • A feldolgozott természetes anyagok nagy hígításban (homeopátiás szakkifejezéssel élve magas potenciálban) való használata. Ezt alatt azt kell érteni, hogy az egyes szereket akár olyan mértékig is hígíthatják (potenciálhatják), hogy a kiindulási anyag már molekuláris mennyiségben sem mutatható ki a gyógyszerben. Éppen ezért mind a két típusú szer információval (rezgéssel) és nem hatóanyaggal gyógyít.
 • Mind a két módszer erősen épít a szubjektív élményekre és tapasztalatokra, a gyógyszerképek kialakításának ez a legfontosabb összetevője.

Különbségek:

 • A Bach-virágterápia lényegesen egyszerűbb, mint a homeopátia (ez is volt dr. Bach eredeti célja, vagyis egy a homeopátiához hasonlóan hatékony, de egyszerűbb módszert kifejlesztése).
 • A Bach-virágterápia a homeopátiával ellentétben teljesen figyelmen kívül hagyja a testi tüneteket, csak az érzelmi problémákra összpontosít, míg a homeopátia a megfelelő szer kiválasztásánál erősen épít a minél részletesebben feltérképezett testi tünetekre.
 • A homeopátia megközelítése szerint a Földön előforduló összes természetes anyag hordoz valamilyen potenciálható gyógyerőt, vagyis a homeopátiás szerek száma rendkívül sok. A Dr. Bach által összeállított 38+1 eszencia segítségével gyakorlatilag miden érzelmi kombináció leírható, így nincs szükség a sorozat bővítésére.
 • A Bach-virágterápia minden problémát akutként kezel, vagyis minden kezelésben a kliens pillanatnyi állapota a meghatározó.
 • A homeopátia különböző potenciálási (vagyis hígítási) fokozatot ismer, ezzel szemben a Bach-virágterápia egy hígítási fokozattal dolgozik.

Miben segít a Bach-virágterápia?

A terápia a szervezet öngyógyítását segíti a különféle virágesszenciák lélekre gyakorolt hatása révén. Mindennapi használatra is alkalmas és csak természetes anyagokat tartalmaz.
 
A Bach-virágterápia jótékonyan hat a testre és lélekre, mivel 38 virágesszenciából épül fel. Olyan ismert és érdekes növények találhatóak a rendszerben, mint a katángkóró, a hangafű, a szikárfa vagy a békaliliom.
 
Nem olyan testi panaszokra kínálnak gyógyírt, mint például a gyomorégés, hanem inkább a kiváltó lelki ok megszűntetését célozzák meg. Ha például a gyomorégés stressztől van, akkor a nyugtalanságra és idegességre hatnak a Bach-virágterápia növényei.
 
A növényekből kinyert esszenciák használata során nem kell tartania mellékhatásoktól vagy allergia kialakulásától. Biztonságosan használhatóak a Bach-virágterápia esszenciái, hiszen túladagolásuk nem lehetséges.

Sokféle kezelésnek, legyen az természetgyógyász vagy orvosi, kiváló kiegészítőjeként is remekül megállja a helyét a Bach-virágterápia.

Ha Ön is szívesen kipróbálná mire képes a természet ereje, forduljon hozzánk bizalommal!

A Bach-virágterápia alkalmazása

A Bach-virágterápia nagyrészt attól függ, hogy a páciens lelki állapota milyen, és hogy a problémák mennyire uralkodtak el rajta. Az önismeret nagyon fontos ennél a terápiánál, így azt kell mondanunk, hogy szinte minden embernél más és más a Bach-virágterápia.

A teljes lelki egyensúly érdekében 2 üveg eszenciát használunk fel a Bach-virágterápia során:

 • - Az első üveg eszencia abban nyújt segítséget, hogy a páciens kiismerje önmagát. A Bach-virágterápia e szakasza azért fontos, hogy feltárjuk a problémák lelki okát, ennek érdekében pedig mélyebb, belsőséges önismeretre lesz szükségünk.

Döntés elé kerül a páciens: el kell döntenie, hogy a lelki problémáin akar-e változtatni, vagy inkább abbahagyja a kezelést. Amennyiben folytatja, akkor a következő üveg eszenciával folytatjuk a terápiát.

 • - A 2. üveg eszenciánál teljes nyugalmat, békét, harmóniát él át az ember. Minden lelki probléma, ami addig gyötörte, megszűnik, és kezdetét veszi a gyógyulás folyamata.

Ha Ön is részese szeretne lenni ennek a hatékony, természetes gyógymódnak, forduljon hozzánk, mi segítünk!

Bach virágterápia: Virágeszenciák – Apróbojtorján

Az apróbojtorján egy, a hazánkban igen gyakran előforduló, évelő, lágy szárú növény. Sárga, apró virágai fürtökben fejlődnek és aromadús, nem túl erős illatot árasztanak, mely inkább tavasszal intenzív. Népies elnevezése a patikai párlófű, agármony és királyasszony káposztája, de Szent Vilmos füvének is nevezik.

Az apróbojtorján hatóanyagai a cserzőanyagok, kovasav-származékok és tannint, katechint, illetve flavonoidokat tartalmaz.

Számtalan felhasználási lehetőséget biztosít, mind belsőleg, mind külsőleg. A Bach virágterápia részeként a túlérzékenységet hivatott kezelni, az „őszinteség virágának” is nevezik. Az apróbojtorján a Bach virágterápia során olyan lelki problémákra nyújt megoldást, mint a belső nyugtalanság, feszélyezettség a külvilággal szemben, ha a konfliktusok traumaként hatnak az emberre, vagy ha drogfogyasztásba vagy alkoholizmusba menekül a problémák elől.

Az apróbojtorján segít kialakítani és megőrizni a lelki egyensúlyt, még a konfliktusok és próbatételek közepette is. Legintenzívebb hatását a Bach virágterápia során érzékelhetjük.

Ha Önnek is szorongásos, lelki problémái vannak, próbálja ki a Bach virágterápiát nálunk!

Bach virágterápia: Virágeszenciák – Rezgőnyár

A rezgőnyár a fűzfafélék családjába tartozik és a leggyakoribb nyárfa Európa területén. Nevét a szél keltette hangról kapta, amikor a levelek elkezdenek mozogni és „rezgő” hangot hallatnak. Termése henger alakú, barnás magokkal.

A rezgőnyár a félelemre nyújt megoldást a Bach virágterápia során. A „sejtelem” virágának is nevezik. A fa törzsét előszeretettel használják építkezési és egyéb fakitermelési célokra. A Bach virágterápia azonban a növény virágát hasznosítja. Ezt az eszenciát a félelem leküzdésére javasolják, olyan esetekben, mikor a félelem eredete nem ismert. Az érintettek gyakran olyan foglalkozást űznek, mely során nagymértékben ki vannak téve mások problémáinak, így ők is érzékenyebbé, sebezhetőbbé válnak.

A rezgőnyár alkalmazása a Bach virágterápia során segít az alanynak félelmei leküzdésében, biztonságérzetet ad és megerősíti az energetikai rendszert. Tudatos gondolkodásra ösztönöz és segít megszabadulni az alaptalan félelmektől.

Ha Ön is szenved a fent említett problémáktól és természetes megoldást keres, próbálja ki a Bach virágterápiát velünk!

Bach virágterápia: Virágeszenciák – Bükkfa

A bükkfa, régies nevén bikkfa vagy bikk, az északi mérsékelt öv területein gyakran előforduló fa. Felhasználását tekintve sokrétű, törzsét bútorgyártáshoz és félkész faipari termékekhez hasznosítják. Papírkészítésre is alkalmas, illetve magas hőfokon égése miatt a régi fazekasság nagy kedvence volt.

A Bach virágterápiában a bükkfa virágát, más néven a „tolerancia” virágát hasznosítják, mely a mások boldogulása miatti aggodalmat hivatott kezelni. A virágeszenciát olyan emberek számára javasolják, akik képtelenek tolerálni másokat, ingerli őket, hogy mindenki más és különböző adottságokkal rendelkezik. Ezek az emberek gyakran arrogánsak és magukba fordulnak, eltaszítva maguktól szeretteiket.

A bükkfa alkalmazásával a Bach virágterápia során ezek az emberek megismerkednek a valódi önismerettel és képesek lesznek mások elfogadására. Elűzi az előítéleteket és segíti a kapcsolatrendszer kialakítását.

Amennyiben Ön is szenved az intolerancia tüneteitől és segítséget keres, forduljon bizalommal hozzánk!

Bach virágterápia: Virágeszenciák – Kisezerjófű

A kisezerjófű a tárnicsfélék családjába tartozó gyógynövény, az ókorban és a középkorban is kitüntetett növény volt. Magyarországon nedves réteken és ritka erdőkben, domboldalakon, jórészt félárnyékos helyeken, bokrok tövében nő.

A Bach virágterápia során a mások elképzelései- és külső hatások iránti túlzott érzékenységet kezelik vele. Azok számára ajánlják, akik könnyen feladják vágyaikat, csakhogy másoknak megfeleljenek. Békés, jószívű emberek, akik kiszolgálnak másokat, még erejükön felül teljesítve is. Nem tudnak nemet mondani mások kéréseire és képtelenek az önmegvalósításra. A kisezerjófű virágeszencia használata a Bach virágterápia során képessé tesz nemet mondani, lelkiismeret furdalás nélkül. Hozzásegít a saját álmok és vágyak felismeréséhez, illetve megvalósításához. Megtanít úgy segíteni másokon, hogy mindeközben ne adjuk fel önmagunk céljait.

Ha Ön is hasonló problémákkal küzd, úgy érzi, nem tud ellent mondani mások kívánalmainak és nem látja saját életének célját, forduljon hozzám segítségért! A Bach virágterápia segítségével újra teljes, kiegyensúlyozott és örömteli életet élhet.

Bach virágterápia: Virágeszenciák – Kékgyökér

A kékgyökér egy tarackokkal terjedő tövű, elfekvő vagy felemelkedő szárú félcserje. Levelei többé-kevésbé deltoid alakúak, ősszel barnáspirosra színeződhetnek, virágai kobaltkék árnyalatban tündökölnek.

A Bach virágterápia során a bizonytalanság kezelésére használják ezt a növényt. Javallott az önbizalom hiányos, döntésképtelen emberek számára, akik bizonytalanságuk miatt mások tanácsaira várnak, ezért könnyen befolyásolhatóak. Gyakran hoznak olyan döntést, mellyel nem értenek egyet. A kékgyökér alkalmazása a Bach virágterápia során megtanít bízni és hinni önmagunkban, képessé tesz a helyes és helytelen egymástól való elválasztására. Külső hatások nélkül is képessé tesz az önálló döntéshozatalra.

Ha Ön is bizonytalannak és döntésképtelennek érzi magát, azt szeretné, hogy mások véleménye nélkül is magabiztos döntéseket tudjon hozni, forduljon hozzám bátran, és bízza magát a Bach virágterápiás kezelés jótékony hatásaira! Kérdéseivel, egyedi igényeivel keressen bizalommal elérhetőségeimen egyikén!

Bach virágterápia: Virágeszenciák – Cseresznyeszilva

A cseresznyeszilva vagy mirabolán a rózsavirágúak rendjébe, a rózsafélék családjába és a szilva nemzetségbe tartozó növényfaj. Ellenálló, igénytelen növény, az átlagosnál valamivel szárazabb vagy nyirkosabb körülményeket is elviseli.

A Bach virágterápia segítségével a félelem és az önuralom vesztés kezelésére használják. Azoknak az embereknek ajánlott, akik képtelenek féken tartani haragjukat, kontrollálatlan dühkitörések jellemzik, és a félelmeik uralkodnak felettük. Rettegnek a gondolattól, hogy idegösszeomlást kapnak vagy kárt tesznek másokban, magukra erőltetett önuralmuk még nagyobb kárt okoz és a túlfeszített húr miatt hisztérikus rohamban törnek ki. A cseresznyeszilva alkalmazása a Bach virágterápia folytán hozzásegít az érzelmek megfelelő kimutatásához, megnyugtatja az idegrendszert és segít az önkontroll fenntartásában. Személyiségfejlődést támogató virágesszencia, mely nyitottá tesz az érzelmek befogadására.

Ha Önt is félelmei uralják, és gyakran elveszíti az önkontrollt, dühkitörések gyötrik, ne habozzon, forduljon hozzám bizalommal! A Bach virágterápia segítségével Ön is képes lesz nyugodt, kiegyensúlyozott életet élni!

A Bach virágterápia jótékony hatásai

Rohanó világunkban az egészségünk megőrzésére sajnos gyakorta nem fordítunk kellő időt, és amire feleszmélnénk, a mindennapokban ért stressz hatások következtében számtalan testi és lelki eredetű betegség alakul ki szervezetünkben.

Ilyen esetekre kiváló gyógymód a Bach virágterápia. De pontosan mi is ez, és miért is praktikus megoldás?

A Bach virágterápia olyan módszer, amely az erdei és mezei növények virágaiból készült eszenciák segítségével jótékonyan képes hatni lelki és testi állapotunkra. Pontosan 38 virágeszenciát különböztetünk meg, amelyek közül mindig a páciens igényeinek megfelelőt szükséges alkalmazni. A Bach virágterápia egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy mellékhatásoktól mentes, így bárki, aki igénybe veszi, csak pozitív hatásokról tud beszámolni.

A Bach virágterápia által szervezetünk harmonikus egyensúlyba kerül, aminek következtében közérzetünk rohamos javulásnak indul, és a későbbiekben már erőteljesebben tud védekezni a stressz okozta káros hatások ellen.

Bátran vegye fel velünk a kapcsolatot, ne habozzon lépni az egészsége megőrzése érdekében!

 

© 2010 minden jog fenntartva